Barevné vidění včel

Včely mají jiný typ vidění i stavbu oka než lidé, a proto vidí květy rostlin, úly nebo naše oblečení v trochu jiných barvách. Pojďme si vysvětlit, jak vlastně včely vidí a jak vnímají barvy.

Zrak včel je v podstatě stejný jako u ostatních druhů hmyzu. Jedná se o trichromatické vidění s třemi typy receptorů (ultrafialový, modrý a zelený). Člověk má sice také trichromatické vidění, ale typy receptorů jsou odlišné (modrý, zelený a červený). Včely tedy barvy vnímají podobně jako člověk pomocí receptorů v oku, oproti člověku ale nemají receptor na červenou, místo toho mají receptor na ultrafialovou barvu. Když včela vyletí z úlu, orientuje se podle polohy slunce.

Včely mají dvě velké složené oči, a navíc vlastní ještě tři menší, jednoduchá očka (ocelli). Tato malá očka na temeni hlavy jim pomáhají v orientaci, včelky díky nim udržují stabilitu a vnímají jimi také intenzitu světla. Velké složené včelí oči se skládají z tisíců malých čoček, které se nazývají omatidia.

Včely jsou nejcitlivější na bílou, černou, fialovou, žlutou, oranžovou a modrou barvu. Červenou a zelenou si pletou s černou. Proto třeba není moudré natírat úly těmito dvěma barvami. Mnohem užitečnější pro rychlou orientaci včeliček při cestě domů jsou geometrické obrazce namalované na přední straně úlu. Červené květy včely vidí jen díky bohatému odrazu UV záření. Určitě jste si všimli, že se v Evropě přírodně červenými květy nepyšní příliš mnoho rostlin, zato v tropech je to přesně naopak. V tropických oblastech se totiž na opylování rostlin daleko více podílejí ptáci nebo netopýři, kteří červenou barvu vidí. Nic tedy není náhoda…

Včelí vnímání květů je pro opylování stěžejní. Není náhoda, že má většina rostlin květy, a není náhoda, jakou barvu květy mají ani jaké rostliny kvetou vedle sebe, není náhoda, jakou barvu má výsledný včelí med. To všechno ovlivňují opylovači. Aby rostliny navedly včelky na květ, kvetou zcela odlišnou barvou od zbytku rostliny, předhánějí se ve velikosti, tvaru, kráse a vůni. Včely navíc díky citlivosti na ultrafialové paprsky vidí i to, co lidské oko nezaznamená. Jsou to třeba různé vzory, které lidé vůbec nevnímají, ale pro včely jsou velmi důležité a lákavé.

Barvy květů, které včely lákají v jednotlivých ročních obdobích:

Jaro

bílá barva – třešeň ptačí, akát, hloh, jabloň, trnka
žlutá barva – řepka, pampeliška
purpurová – vojtěška

Léto
bílá barva – jetel, maliník
žlutá barva – lípa, pampeliška, slunečnice
purpurová barva – vojtěška
modrofialová barva – svazenka
růžová barva – ostružiník

Podzim
žlutá barva – hořčice
růžová barva – ostružiník
zelenožlutá barva – břečťan
červená barva – vřes

 

 

 

.