Chytání včelího roje

odchyt včelího roje

Uletěly vám včely? Nezmatkujte a jednejte s rozvahou

Pokud vám roj uletěl, je dobré vědět, jak o část svého včelstva nepřijít. Stejně jako u všech ostatních činností kolem včel nezmatkujte, nejde o život. Jednejte s rozmyslem, bez zbytečných emocí, ale také příliš dlouho neotálejte. Roj se totiž přesouvá ve dvou etapách. Nejdřív odletí z úlu na provizorní stanoviště, a potom po pár dnech někdy i hodinách se odebere do nového domova na nějaké vzdálenější místo, třeba do dutiny stromu, starého domu, na půdu, do komínu, opuštěného úlu… Pokud tedy roj neodchytíte v první fázi, kdy většinou vytvoří hrozen na nějaké větvi, dá se předpokládat, že o své včely přijdete. 

Jak chytit sedící roj z mezistanoviště

V první řadě nezapomeňte na ochranný oblek, kuklu a rukavice. Pak si přichystejte nějakou krabici, nástavek nebo nejlépe tzv. rojáček. Rojáček je praktická dřevěná bedýnka s úchytem ve víku, otvorem s mřížkou pro dýchání a malinkým uzavíratelným česnem. Měl by být široký jako polovina vašeho úlu a můžete si ho vyrobit sami třeba z překližky.

Postup:

  1. Odříznout větev, na které roj sedí
    Nejspolehlivější metoda! Pokud se včely usadí na větvi ve visícím balíku, vylezte k větvi a pomocí pily nebo nůžek opatrně odřízněte nebo odstřihněte větev i s rojem. Pak uchopte konec větve i s visícím rojem a jednoduše přemístíte roj do rojáčku nebo rovnou do nástavku úlu.
  2. Omést včely do rojáčku nebo nástavku 
    Pokud se roj usadí kolem něčeho, co odříznout nemůžete (třeba na blatníku auta, kolem kmene stromu, na poštovní schránce atd.), musíte včely košťátkem s jemnými štětinami smést do připravené bedýnky. Než začnete ometat, zkuste včely postříkejte trochou vody ve spreji. Budou ochotněji padat do krabice a nebudou se létat kolem vaší hlavy.
  3. Sklepnutí roje z větve
    Pokud roj visí z nižší větve v hroznu a neobaluje ji, položte pod roj rojáček (nebo prázdný nástavkový úl) a do větve jednou bouchněte něčím těžkým, třeba tyčí. Celý roj spadne přímo do bedýnky. 

Pokud se vám nepodaří do rojáčku či nástavku přetransportovat, omést nebo sklepnout všechny včely najednou, nezoufejte. Nejdůležitější je, aby v krabici byla prostřední část roje, kde se nachází ostatními včelami chráněná královna. Přes otevřené česno rojáčku nebo nástavku se později k odchycenému roji vrátí i rozlítané včelky.

Jak nalákat roj z nepřístupného místa

Někdy se může stát, že se včely vyrojí na místě, kam se při nejlepší vůli nemůžete dostat. Ani pak nemusíte o své včelstvo přijít. Stačí roji připravit takové zázemí a podmínky, aby včely pátračky usoudily, že právě tam bude pro jejich novou rodinu s matkou ten nejlepší domov. Je to vlastně nejjednodušší způsob, jak roj získat, ale zase nemáte jistotu, že vyjde. 

Postup:

  1. Připravte si nový nebo starý úl a vložte do něj několik souší. Čím víc voní starým domovem, tím lépe.
  2. Úl umístěte na vyvýšené místo pod roj nebo v jeho blízkosti.
  3. Otevřete česno a všechna očka.
  4. Čekejte. Víc už dělat nemůžete. Buď se včelám nový úl zalíbí a zabydlí se tam, nebo ne a odletí bůhvíkam.