Činnosti včelaře - zebrování

Zebrování - rámek s včelí královnou

Jarní práce na včelstvu - zebrování

Jaro je v plném proudu. Začaly kvést třešně a další ovocné stromy spolu s pampeliškami a podbělem, své voňavé lákavé květy otevírá bez a brzy začne žloutnout řepka. V okolí úlu můžete pozorovat, jak se se stále vydatnějšími příděly slunce postupně barví příroda, sílí včely i jejich aktivita.  To je ta správná chvíle provést „zebrování“. Metoda tzv. zebrování patří mezi jarní práce na včelstvu a pustít se do ní můžete podle aktuálního vývoje počasí na přelomu dubna a května. Postup opakujete 2x až 3x po sobě v rozmezí 6, maximálně 14 dnů. Ideální je vyhradit si na návštěvu úlu vždy jeden z víkendových dnů, kdy máte na práci čas a klid. 

Co je zebrování

Co si pod pojmem, připomínajícím spíš velkého živočicha z řádu lichokopytníků než malý pilný blanokřídlý hmyz, představit? Jednoduše řečeno, je to přesouvání rámků v nástavcích úlu tak, aby plodiště a včelí matka zůstaly umístěny v dolní části úlu, královna zde kladla vajíčka do připravených buněk v plástu, a včelky v ideálních podmínkách výše umístěných nástavků shromažďovaly zásoby medu, vosku a pylu. Tímto ošetřením pomáháte včelám, aby měly dostatek prostoru na práci, usměrníte a efektivně podnítíte jejich stavbu a plnění pláství medem. Díky tomu zvýšíte medný výnos a zabráníte nežádoucímu rojení včel.

Co budete potřebovat k zebrování

Než se vydáte k úlu oblékněte se do včelařské kombinézy, nasaďte kuklu nebo klobouku se síťkou, navlékněte přes rukávy kombinézy včelařské rukavice a nohavice kombinézy zastrčte do pevných vyšších bot. Hobby včelař nemá vybudovanou takovou imunitu jako léty praxe zocelení včelaři, kteří často pracují s minimální ochranou!
K práci budete potřebovat: 

  • Rozpěrák – k oddělování jednotlivých komponentů úlu
  • Zvedací kleště na rámky - k snadnému vyjmutí rámků z nástavkového úlu a manipulaci s nimi
  • Včelařský smetáček s jemnými štětinami - na šetrné ometání včel z rámků

Postup při zebrování

K návštěvě úlu za účelem zebrování je vhodný čas mezi 14:00 – 17:00, kdy jsou včely venku z úlu a sbírají pyl. Všechny úkony provádějte v klidu a uvážlivě, vyvarujte se prudkých pohybů a samozřejmě vynechte parfémy a jiné dráždivé pachy doma.

  1. Nejdříve odstraňte plechové víko z horního nástavku. 
  2. Postupně odshora dolu zkontrolujte rámky ve všechny 3 nástavcích
  3. Odštípněte případné matečníky (mají tvaru krápníku), aby se včelstvo nerojilo! Vyjměte rámky s nepotřebnou trubčinou
  4. Podívejte se do 1. nástavku, kde se včely pohybují, a vyjměte nejdříve z levé strany rámku od kraje 2 staré rámky (S). 3. rámek posuňte doleva. Pak vložte nový rámek s mezistěnou (N). Za něj posuňte další starý rámek, pak opět novou mezistěnu.
  5. Až najdete královnu, pohlídejte, aby rámek s královnou byl umístěný v dolní části úlu, v plodišti, a oddělte ho plastovou mateří mřížkou. 
  6. Stejný postup opakujte z pravé strany.
  7. Výsledné uspořádaní rámků by mělo být: SSNSNSNSNSS, přičemž nejkrajnější krycí rámky by měly být medové a dále by se měly plodové rámky střídat s novými mezistěnami.
  8. Stejný postup provedete v 2. nástavku.
  9. Vyjmuté staré rámky přemístěte nahoru do medníku.
  10. Po ukončení zebrování úl opět přiklopte víkem a zatižte. Minimálně půl hodiny pak k úlu nechoďte. I když jste byli opatrní, zásahem do úlu jste včelky podráždili a vaši miláčkové se musí zase uklidnit a získat jistotu, že je vše, jak má být.

Celý postup budete opakovat v rozmezí 1 – 2 týdnů, až do května. Proč takový časový rozestup? Ponecháte včelám dostatečný časový prostor na práci, ve vhodný čas je podnítěte k aktivitě a současně zamezíte vylíhnutí nové královny a možnému rojení včel. Královna se narozdíl od včel dělnic líhne již za 16 dní, včasným odstraněním matečníku tomu však zabráníte.