Co je to Varroáza?

Co je to Varroáza a kdo za ní může

Parazitní roztoč Varroa destructor – původce infekční nemoci Varroáza (Varroóza) – patří k největším pohromám pro včelstva na celém světě. Jedině důslednou kontrolou, pravidelným preventivním ošetřením a včasným provedením účinných opatření při zjištění nemoci můžete zabránit slábnutí včelstva a jeho úhynu. Seznamte se s potvůrkou, která včelám i včelařům znepříjemňuje život a naučte se, jak své Mirdy a Pirdy chránit.

Varroa destructor (Kleštík včelí) je 2 mm velký roztoč oválného tvaru, připomínající stavbou těla miniaturního kraba. Pochází z Indie, ovšem východní (indické) včely jsou vůči němu rezistentní, na rozdíl od včel evropských nebo včel na americkém kontinentě. V Česku se roztoč rozšířil v 70. letech 20. století. Napadá hlavně včelí plod (larvy a kukly), ale také dospělé včely, oslabuje je nabodáváním a sáním hemolymfy (včelí krev). Navíc rozšiřuje i původce ostatních nemocí a snižují odolnost včelstev. Roztoč se šíří zalétáváním napadených trubců a dělnic do úlů, nebo roji. Přenos zajišťují samičky roztočů, které nakladou do buňky se včelím plodem 5-7 vajíček, ze kterých se vylíhnou samičky a 1-2 samečkové. Než se včelka z vajíčka vylíhne, což trvá 21 dní, má varroa dost času se vyvinout a oplodnit se…

Příznaky varroázy

Včelstvo postupně slábne, líhnou se včely s nedokonale vyvinutými křídly, zakrnělýma nohama i menším počtem noh. Život včel se pak zkracuje, k úhynu dochází často během zimy. Mrtvé roztoče, kteří jsou viditelní pouhým okem, můžete objevit na podložce na dně úlu v zimní měli. Jsou-li již ve včelstvu zjevné příznaky varroázy, bývá na léčení často pozdě. Proto je nejdůležitější prevence! Tlumení varroázy je také klíčem k ochraně včelstev před ostatními nákazami.