Druhový med

Včela vyrábí med z nektaru všech rostlin, které se nacházejí v blízkém okolí jejího domovského úlu. Není naprogramována, aby rostliny třídila a vybírala si jen jednu. Proto je většina medů smíšených. Pokud ale úl postavíte na místo, kde kvete převážně jeden druh rostliny, a budou k tomu vhodné přírodní podmínky a počasí, vytočíte při následném medobraní tzv. druhový med. Druhový med je z většiny tvořen nektarem pouze jediného druhu rostliny, absolutně čistý jednodruhový med ale nelze nikdy garantovat. Všechny druhové medy mají samozřejmě své charakteristické vlastnosti, jako je barva, chuť nebo vůně. Seznamte se s jejich hlavními typy. 

České druhové medy

  • Akátový med - téměř bezbarvý, průzračný, někdy nažloutlý nebo nazelenalý, má velmi výraznou chuť a vůni akátového květu, vydrží dlouho tekutý. Dobře působí na překyselený žaludek.
  • Jedlový med - tmavě hnědozelený až černý, má pryskyřicovou příjemnou chuť, vydrží po dlouhé měsíce v tekutém stavu. Má silné antibakteriální účinky a léčí i špatně hojitelné rány. 
  • Jetelový med – bílý až jasně žlutý, má mírně nakyslou chuť a krémovou strukturu, zkrystalizovaný se dá krájet na kostky. Je vitamínovou a minerální bombou, snižuje tlak, chrání imunitu a je vhodný i pro cukrovkáře.
  • Lipový med – bílý, má charakteristickou vůni a velmi zvláštní, výraznou až nahořklou a mírně mentolovou chuť, má pastovitou strukturu, snadno tuhne a krystalizuje. Usnadňuje vykašlávání a snižuje horečku.
  • Maliníkový med - světlý, aromatický a unikátní svojí nepalčivou chutí, rychle krystalizuje a tuhne. Je energetickou vzpruhou pro tělo, kterému chybí síly nebo bojuje s chronickou únavou. Je velmi oblíbený mezi sportovci.
  • Pohankový med –velmi hnědý, má štiplavou, ne příliš vábnou vůni a velmi výraznou chuť, vydrží velmi dlouho tekutý. Nehodí se do čaje, ale jako sladidlo do kaší je ideální. Obsahuje vysoký podíl rutinu, je vhodný na klidnění kašle a při potížích s usínáním.
  • Řepkový med – světlý, až citrónově žlutý, po ztuhnutí skoro bílý, má vynikající jemně aromatickou chuť, velmi rychle krystalizuje, často do dvou dnů po stočení, proto je vhodný pro výrobu pastového medu. Poslouží proti únavě a díky obsahu brassinosteroid pomáhá zabránit vzniku rakoviny.
  • Slunečnicový med – zlatavě žlutý, má trpkou chuť s ovocným nádechem, během několika dnů nebo týdnů zkrystalizuje a ztvrdne, je to známka vysoké kvality tohoto medu. Jako sladidlo se moc nehodí, ale na povzbuzení aktivity určitě ano.
  • Svazenkový med – hnědočervený, vzácný, delikátní, jemný a vláčný, tudíž také dražší než běžné varianty medu. Vyznačuje se pozdní krystalizací. Je ideální pro zdravotní prevenci.
  • Kaštanový med – hnědý, má intenzivní ušlechtilou chuť a vyniká svou mírně hořkosladkou příchutí, zůstává dlouho tekutý. Má antibakteriální a protiplísňové vlastnosti.

Co světadíl, to jiná flóra, co země, to pro našince vzácné medy, vyrobené z celé řada exotických rostlin. Pokud pojedete do zahraničí, zkuste si některý z nich přivézt jako vzpomínku na cizokrajnou dovolenou. Co třeba med pomerančový, tymiánový, vřesový, eukalyptový, fenyklový, hymetský, cicimkový, mangový, mandloňový, kávovníkový, kampeliškový nebo vysoce ceněný med Manuka, který je jako jediný z medů oficiálně registrovaný jako léčivo?