Jak předcházet bodnutí včelou a jak poskytnout první pomoc

Bodnutí včelou

Není bodnutí jako bodnutí a samozřejmě záleží na tom, koho a kam včela píchla. Stoprocentně ale platí zásada první pomoci: co nejrychleji, ale opatrně, vytáhnout žihadlo a pak poraněné místo chladit a chladit. Čím rychleji to uděláte, tím menší následky můžete očekávat. Bodnutí jedovatého blanokřídlého hmyzu jako jsou včely, vosy, sršni nebo mravenci obvykle způsobí odpovídající reakci na kůži v okolí místa vpichu. Co je maličkost pro zdravého dospělého, může být riziko pro miminko, alergika nebo staršího člověka se srdečními nebo dýchacími potížemi.

Předcházejte bodnutí

Ze žihadel nemusíte mít strach. Ale jistě uznáte, že je vždycky lepší případné nepříjemnosti předcházet a také vědět, jak si poradit, pokud nastane. Aktivita včel se během roku mění, nejvyšší je v červnu a červenci, kdy byste se měli bez včelařského obleku včelstvům vyhýbat obloukem. Když je včela venku z úlu v přírodě, použije žihadlo pouze v případě ohrožení, nebo když ji nechtěně přimáčknete, šlápnete na ni, nebo se rychle a nečekaně oženete. Nemá totiž jiný důvod bodat, má svůj život ráda.

  1. V blízkosti úlů se pohybujte zvolna a bez zbrklých pohybů.
  2. Chraňte si riziková místa na těle - ústa, rty, oči, všeobecně obličej. V blízkosti úlu nejezte ani nepijte, obvzlášť sladká a aromatická jídla.
  3. Nepoužívejte voňavky, gely, laky na vlasy a jiné pro včely lákavé vjemy.
  4. Nenoste zbytečně pestré oblečení. 
  5. Pokud vám včela nechce dát pokoj, zachovejte klid a zkuste z volného prostoru přejít do členitějšího terénu. Třeba projít keřem, živým plotem nebo zamířit do lesa. Včela ztratí orientaci a přestane vás pronásledovat. 
  6. Nechoďte v blízkosti úlu s rozpuštěnými a čerstvě umytými, voňavými vlasy. Včela se orientuje podle tepla pokožky, ke kterému směřuje a bodne ve chvíli, kdy se jí snažíte vymotat. Cítí se totiž ohrožena, a to je jediná chvíle, kdy použije žihadlo. Pokud už máte včelu ve vlasech, je lepší ji bohužel přimáčknout. Včela vás při tom může bodnout, ale nejspíš nestihne vpravit větší množství jedu. Stejně tak, když už na vás včela útočí a útěk nepomáhá, plácněte ji, aby nestihla aplikovat jed bodnutím.
  7. Tip od  včelařů: Pokud jste daleko od úlů a létá vám kolem hlavy včela, zkuste strčit hlavu mezi nohy a na včelu vystrčit zadek. Zní to vtipně, ale opravdu to prý pomáhá.

Příznaky bodnutí

Při bodnutí včela vstříkne do těla jed. Následuje zarudnutí a otok různého rozsahu dle množství jedu a velikosti obranné reakce. Místo začne bolet, svědit, natékat. V květnu a červnu má včelí jed největší účinek - ten totiž závisí na množství sbíraného pylu, které je v tu dobu největší. Opravdu výjimečně se může objevit i zvýšená teplota nebo nevolnost. U alergiků se může po několika minutách a někdy i hodinách objevit dušnost, zrychlená srdeční aktivita, pokles krevního tlaku a následný anafylaktický šok. Ten je nejsilnější formou alergické reakce. 

První pomoc při běžné reakci po bodnutí včelou

  1. Odstraňte žihadlo z rány - ​Na rozdíl od vosy nebo sršně, včela zanechá při silnějším bodnutí v ráně žihadlo i s jedovým váčkem. Žihadlo proto vytáhněte velmi opatrně, buď nehtem nebo ideálně pomocí pinzety. Snažte se uchopit ho pod jedovým váčkem, aniž byste váček zmáčkli. Jinak dojde ke vstříknutí jedu do rány a reakce se ještě zhorší. 

  2. Chlaďte místa bodnutí - Chlazení poraněného místa pomáhá po bodnutí nebo štípnutí jakéhokoliv hmyzu. Místo můžete zchladit ve vodě nebo přikládáním studených obklady či ledu. Pomoci si můžete čímkoliv, co máte studeného po ruce, třeba sáčkem s mraženou zeleninou apod.

  3. Vyhledejte chladnější místo, nevystavujte se sluníčku, hodně pijte.

  4. Kůži potírejte antihistaminovým gelem např. Fenistil nebo Tantum. Pomoci mohou i šumivé tablety Kalcia rozpuštěné ve vodě.

  5. Vyzkoušejte rady našich babiček - Při bodnutí včelou přiložte mýdlový roztok nebo jedlou sodu. Při bodnutí vosou neutralizuje jed ocet, cibule, citrón, med.

  6. Mizení otoku - Dle množství jedu, místa vpichu a síly obranné reakce vašeho těla počítejte s tím, že otok a svědění bude mizet 1-7 dní. Nevystavujte místo sluníčku, zbytečně se nenamáhejte náročnou sportovní aktivitou, místo otoku průběžně chlaďte a mazejte antihistaminovými gely.

První pomoc při bodnutí včelou alergika nebo příznaků závažné reakce

Pokud vás včela bodla do pusy nebo do jazyka, cucejte kostku ledu nebo zmrzlinu a urychleně vyhledejte lékařskou pomoc nebo volejte záchrannou službu (tel. 155 nebo 112). Hrozí vám otok ústní dutiny, jazyka a dušení. V případě rozsáhlého otoku a zarudnutí nebo nevolnosti, zvracení, bušení srdce vložte pod jazyk tabletu dostupného antihistaminika či kortikoidu (např. Dithiaden, Zyrtec, Zodac, Prednison aj.). Silní alergici by u sebe měli nosit vždy léky a vědět, jak je rychle aplikovat.

Několik zajímavostí na závěr

  • Život ohrožující alergické reakce po bodnutí včelou se objevují pouze u jednoho procenta populace. smiley
  • Včelí bodnutí si někdo nechává aplikovat schválně, aby mu pomohlo s léčbou revmatu nebo roztroušené sklerózy.
  • Včelí bodnutí je 50x silnější než sršní, to ale více bolí.
  • Dospělý nealergický jedinec dokáže zvládnout i 200 bodnutí včelou najednou bez ohrožení života.