Kdo žije ve vašem úlu (kromě Mirdy a Pirdy)?

Včelí královna obklopená svým včelstvem

Včely žijí ve společnosti, které říkáme včelstvo. V jednom úlu žije vždy jedno včelstvo, které tvoří jedna včelí matka, 30 000 – 60 000 včel dělnic a okolo 500 trubců, a samozřejmě Mirda a Pirda. Dělba práce mezi jednotlivými členy této velké rodiny je jasně daná, do puntíku precizně vykonávaná a z pohledu člověka obdivuhodná. Není to ale žádná selanka, přednější je prospěch celého společenství před životy jednotlivých včel. 

Včelí matka - královna

Je to pohlavně dospělá samička včely medonosné, která řídí a ovládá včelstvo vylučovanými feromony. Její tělo má viditelně delší zadeček než dělnice a trubci, v průběhu života se dokonce mírně zvětšuje. Má okolo sebe nastálo 10 - 15 včel dělnic, které nemají nic jiného na práci než o ni pečovat (krmí ji mateří kašičkou, zahřívají ji a čistí). Díky dokonalé péči dělnic žije 2 – 5 let. Hlavní úlohou královny je kladení vajíček (1500-2000 za 1 den) do připravených buněk plástu, čímž zabezpečuje obnovu včelstva (z oplodněných vajíček se líhnou dělnice případně matky a z neoplodněných trubci). Stejně jako ostatní včely má žihadlo, které však funguje jinak než u včel dělnic:

  • Na žihadle nemá protiháčky, proto po bodnutí nehyne

  • Po vylíhnutí si svou pozici musí žihadlem vybojovat a zvítězit nad sokyněmi

  • Její žihadlo funguje hlavně jako kladélko ke kladení vajíček 

Včely dělnice

Jsou to samičky, které nemají vyvinuté pohlavní orgány. Měří okolo jednoho a půl centimetru a váží pouhou desetinu gramuBěhem svého krátkého vysilujícího života, který trvá 30 - 35 dní, postupně vykonávají všechny potřebné práce pro včelstvo:

  • Čistí - po vylíhnutí zajišťují úklid, připravují nové buňky pro zakladení další generace

  • Krmí - starají se o výživu starších larev

  • Kojí - kojí mladší, citlivější larvy, nebo matku mateří kašičkou

  • Staví - umí budovat a opravovat díky tvorbě vosku

  • Hlídají - na česnu (vstupu do úlu) hlídají úl před vetřelci

  • Létají mimo úl - vyhledávají a donášejí potravy, konzervují pyl a  zpracovávají med

Trubci

Jsou to včelí samci. Mají větší oči a v porovnání s dělnicemi jsou mohutnější a o něco větší (cca 2 cm). Nemají žihadlo, proto nemohou bodat a bránit se, v zadečku mají kopulační orgán. Líhnou se na jaře z neoplozených vajíček a žijí jen do vrcholného léta. Jejich úkolem je oplodnit mladé matkyNa činnostech v úlu se nepodílejí, jen pomáhají udržovat stálou teplotu uvnitř úluNa konci léta jsou dělnicemi vyhnáni z úlu (v přírodě už není nektar a dělnice trubce odstaví od zásob). Zesláblí a po zbytek roku nepotřební trubci umírají mimo úl.

Trubec
Včela Dělnice
Královna obklopená včelstvem