Medobraní I.

Kdy vymetat med a co k tomu budete potřebovat

Hurá! Je tu čas sklizně medu, sladká odměna za práci a péči, kterou jste věnovali svým včelkám. Pokud je vaše včelstvo zdravé a silné, přinese vám i několik snůšek do roka. První jarní med bývá zralý kolem poloviny května (bývá to med květový z ovocných stromů, pampelišek a řepky), poslední vytáčení medu probíhá většinou v červenci (v pozdním létě bývá med lesní ze smrků a modřínu).

 To, že se můžete pustit do nejoblíbenější práce všech včelařů, poznáte, když jsou plásty v medníku plné a včely větší část svých zásob medu zavíčkují voskem. Znamená to, že je nektar zpracovaný na med. Množství medu závisí na počasí aktuálního roku a zdroji nektaru, který vaše včely mají. Jestli je med zralý můžete jednoduše vyzkoušet takto: rámek s plástem držte vodorovně a prudce s ním trhněte směrem dolů. Nesmí z něj stříkat řídká sladina.

Pokud chcete být hodně sofistikovaní a mít jistotu, jakou kvalitu váš med v danou chvíli má, můžete použít tzv. refraktometr. Tento malý přístroj pomažete trochou medu a on vám ukáže, kolik je v medu vody. Čím je med hustší, tím je kvalitnější. Podle zkušených včelařů je ideální, když med obsahuje méně než 18, 5 % vody, ale i kdyby to bylo víc, určitě vám, začínajícím chovatelům včel, bude váš med chutnat bez počítání desetin procent.

Co budete potřebovat na medobraní

 

  1. Ochranné oblečení – včelařská kombinéza, kukla (klobouk), rukavice, vysoké boty
  2. Základní náčiní – rozpěrák, košťátko, kleště, odvíčkovací vidličku nebo nůž
  3. Potřeby ke stáčení a vytáčení: 
  • Medomet – ruční nebo elektrický (pro členy klubu u nás k zapůjčení)
  • Dostatečně velkou čistou nádobu na stáčení medu. Ideální je plastový kbelík s kohoutkem na max. 25 kg medu (med je těžký, s kbelíkem s větším obsahem by se špatně manipulovalo a nemusel by se vám pod výpusť medometu vejít) (pro členy klubu u nás k zapůjčení)
  • Filtrační zařízení na oddělení nečistot od medu (vosk, úlomky, zbytky uhynulé včelky apod.) - stačí nerezové síto, cedník (pro členy klubu u nás k zapůjčení). 
  • Čisté sklenice s víčky (třeba Omnia) nebo větší uzavíratelná nádobu na uskladnění medu
  • Nádoba na odříznutá vosková víčka
  • Noviny nebo velký omyvatelné tácy na odkládání všeho, z čeho bude odkapávat med
  • Prázdný nástavek – na rámky s plástvemi z medníku a potom na vymetené souše