Medobraní II.

sladký med rovnou ze lžičky

MEDOBRANÍ – VYTÁČENÍ A STÁČENÍ MEDU

Medobraní je skvělý zážitek, zvlášť pokud se rozhodnete sdílet jej se stejně naladěnými lidmi. Počkejte si na krásný prosluněný den a klidné počasí, kdy nehrozí bouřky nebo silný vítr a pozvěte děti, rodiče, partnera i přátele, se kterými rádi trávíte hezké chvíle. Do vymetání a stáčení medu se mohou zapojit všichni, každý pomocník je vítaný a ochutnávka nového medu přímo z pláství je delikatesa k nezaplacení, zvlášť když ji podáváte s čerstvým chlebem

Postup medobraní:

  1. Teprve když máte na vhodném místě vzdáleném od stanoviště úlů připravené všechny pomůcky a zařízení potřebné k medobraní, odeberte se „vyzbrojeni“ ochrannými pomůckami a potřebným náčiním k úlu. 

  2. Sejmete víko úlu a zkontrolujte stav plástů v medníku. Pokud je větší část plástů s medem zavíčkovaná, sundejte medník z nástavků

  3. Rámky z medníku prohlédněte a ty se zavíčkovanými plásty vytřiďte do připraveného prázdného nástavku. Včely opatrně sklepněte a omeťte jemným košťátkem do úlu. Nezavíčkované rámky vraťte do medníku, doplňte je soušemi, vraťte na nástavky a opět přiklopte víkem. 

  4. Nástavek s plástvemi k vytočení odneste na místo, kde jste si připravili všechny pomůcky k vymetení a stočení medu. Teď už se můžete odstrojit a zapojit do práce a mlsání všechny přítomné kamarády.

  5. Rámky s plásty medu odvíčkujte speciální odvíčkovací vidličkou, obyčejnou vidličkou, lopatkou nebo nožem. Někdo používá speciální stojánky a tácy, nad kterými odvíčkovávají, my odvíčkováváme přímo nad medometem. Postupujte svižně, teplé plástve se odvíčkovávají lépe než ty studené. 

  6. Odvíčkované plásty v rámcích vložte do medometu. Uvnitř bubnu medometu jsou koše na rámky, (počet vždy závisí na kapacitě bubnu). Pozor na uložení rámků s plástvemi správnou stranou! Ukládají se spodní loučkou dopředu, ve směru otáčení koše.

  7. Pod výpusť medometu postavte kbelík a síto, síta můžete dát na sebe dvě – jedno hrubé, druhé jemné.

  8. Vlastní vytáčení není žádná věda. Majitelům elektrického medometu stačí zapojit kabel do zásuvky a zmáčknout spínač. Své kouzlo má i ruční medomet. Sice si musíte vykasat rukávy a točit klikou, zato lépe regulujete rychlost otáčení. Postupně vytočte všechny plásty, prázdné souše odkládejte do nástavku, pod který jste rozprostřeli noviny. Ze sebelépe vytočené plástve ještě něco lepkavého ukápne. 

  9. Při vypouštění medu z výpusti medometu ceďte med přes síto. Když med stáčíte, nechoďte pryč, cedník se někdy může ucpat a med by přetekl.

  10. Med je ideální stáčet do nádoby s kohoutkem. Díky tomu můžete med pohodlně stočit do připravených sklenic. Někdo jej ještě nechává několik dnů čeřit (na povrch vyplavou poslední nečistoty) a teprve potom stáčí do sklenic. Medu se nejlépe daří v uzavřených nádobách na tmavém a suchém místě.

  11. Po medobraní nezapomeňte všechny pomůcky a náčiní pořádně vyčistit čistou vodou.

  12. Vosková víčka nevyhazujte! Nechte je vykapat přes gázovou látku, po několika dnech je propláchněte vodou a pak roztavte ve vodní lázni nebo dvojitém hrnci. Roztavený vosk můžete nalít do formy na novou plástev nebo si z něj udělat voňavé svíčky.

Pro členy klubu Mirda Pirda je možnost zapůjčení medometu, nádoby na odnost rámků, odvíčkovací vidličky, nádoby na med s kohoutkem, cedníku.

Otevření zavoskovaného medu vidličkou na rámku před vložením do medometu.
Vložení rámků do medometu.
Ochutnávka
Stáčení medu do sklenic