Prevence a léčba Varroázy

Prevence a léčba Varroázy

Nositel varroázy - Kleštík včelí určitě změnil české včelařství. Než se k nám přistěhoval, byla česká včelstva čistá, zdravá a chovatelé včel nemuseli používat žádné přípravky proti zákeřné varroáze. Dnes je nutné být na „nepřítele“ po celý rok připravený, nemoci se snažit předcházet a umět ji včas odhalit a léčit.

Dostupných léčiv existuje celá řada, často ale mají chemický původ. Léčiva také dělíme na syntetická, přírodní a organická. Některá z nich jsou ovšem jedovatá jak pro roztoče, tak i pro včely, a tudíž i pro lidi, proto by včelaři měli používat jen ty přípravky, které jsou u nás registrovány jako léčiva. Každému je přeci jasné, že jen zdravé včelky mohou produkovat kvalitní med v dostatečném množství. A o to nám přeci jde!

Některá ošetření proti varroáze jsou v ČR povinná celostátně, jiná jsou pro včelaře doplňková. Mezi ty základní povinné patří každoroční vyšetření zimní měli všech včelstev na všech stanovištích v republice. Vzorky vysušené zimní měli musí včelaři každý rok odebrat a odevzdat k vyšetření do 15. února do Výzkumného ústavu včelařského. Na základě vyhodnocení intenzity varroázy na jednotlivých stanovištích se pak provádí léčebné předjarní ošetření registrovanými veterinárními léčivy, a to nejpozději do 15. dubna. Veškerou tuto práci samozřejmě na našich úlech vykonáváme.

Prevence před Varroázou

 

  1. Odstraňujte divoce žijící včelstva v okolí vašich úlů.
  2. Vybavte své úly podložkami po celý rok. Sledujte přirozený spad roztočů na podložkách každý týden, zejména od konce června do konce září.  
  3. Kontrolujte pravidelně, jestli není napadený zavíčkovaný trubčí plod a pravidelně ho také odstraňujte. Kleštík totiž dává přednost trubčímu plodu. S trubčinou odstraníte i roztoče.
  4. Pomáhejte omezit chemický boj: pravidelně vyměňujte matky, omlazujte včelstva tvorbou oddělků a smetenců.

Ošetření

  • K zmírnění varroázy používejte kyselinu mravenčí (Formido). Je ideálním prostředkem na ošetření v létě po posledním odebráním medu (červenec – srpen) a před odchovem zimních včel. 
  • Do vytočení posledního medu nepoužívejte žádné chemické léky s výjimkou kyseliny mravenčí.
  • Podzimní a zimní období, kdy jsou včelstva bez plodu, parazituje roztoč jen na včelách. To je ideální doba pro účinnou léčbu. Je-li třeba, jsou k dispozici i léčiva s vysokou účinností.
  • Na jaře, na základě vyhodnocené situace provádějte předjarní léčebné ošetření včelstva. Pokud se ve včelstvu nachází zavíčkovaný plod, odstraňte ho (odvíčkováním nebo vyříznutím) a pak včelstvo ošetřete vhodným přípravkem. 
  • V pozdním létě se může roztoč namnožit. Proto je důležité udržet ve včelstvu v období, kdy se už líhnou dlouhověké zimní včely, které musí přežít až do jara, příznivou situaci. Pro toto období jsou k dispozici léčiva aplikovaná formou nosičů s dlouhodobým účinkem, aerosolem nebo odparem.

Každý rok se podrobně seznamte s veterinárními léčivými přípravky proti varroáze, registrovanými pro použití v ČR, striktně dodržujte návod, jak a kdy je použít!