Proč včelařit?

Proč včelařit?

Na začátku je myšlenka: Mám včely rád(a), chtěl(a) bych si pořídit úl a mít vlastní med.  
A pak obavy: Ale co to vlastně obnáší? Není to moc složité, časově náročné, drahé a nebezpečné? Mám do toho vůbec jít? 
Přesvědčíme vás, že argumentů pro včelaření je určitě mnohem víc než těch proti. Navíc „Mirda a Pirda“ vám úl i se včelstvem pronajmou, přivezou, vaše první kroky hodně usnadní, a když budete potřebovat, rádi se vším poradí.

Chci vlastní med

Největším lákadlem pro nové adepty včelaření jsou určitě výsledné produkty, vosk, propolis, pyl…. ale především med. Lahodný jemný sladký výživný med s úžasnou chutí a vůní. Už během první sezóny ochutnáte vlažný med přímo z úlu a budete chtít stejný zážitek opakovat znovu a znovu. Nepočítejte ale s tím, že vlastnoručně stočený med bude proti tomu ze samoobsluhy levnější. S jedním úlem jde spíš o pár kilogramů medu stočeného pro potěšení vašich příbuzných a přátel. Určitě se ale můžete těšit na med chutnější, kvalitnější, zdravější a hlavně váš! Navíc, pokud u koníčku se včelami vydržíte a pořídíte si další úly, vynaložené náklady se vám po několika letech vrátí.

Včelaření - smysluplná a zajímavá práce a koníček

Včely mají svůj svět a rády vás do něj pustí, když jim budete správným parťákem. To, co pro vás ze začátku bude velkou neznámou, postupně prozkoumáte, osvojíte si základní postupy a naučíte se pilným a užitečným tvorům rozumět. Uvidíte, jak se včelstvu i díky vašemu přičiněním daří a získáte kus vlastní soběstačnosti, což také není k zahození. Příroda ale nejde naprogramovat, řídí se svým rytmem a často jinak, než byste čekali. Proto i zkušení včelaři říkají, že se učí celý život. 

Chovem včel prospíváte přírodě i sobě

Lidé se chovem včel zabývají už několik staletí a vědí proč. Velké množství volně rostoucích stromů, keřů, bylin i plodin, které zemědělci pěstují, totiž závisí na včelím opylení. Kdyby rostliny nebyly opyleny, přišli bychom až o tři čtvrtiny běžných potravin! A nebylo by to jen čerstvé ovoce a zelenina. Z našeho jídelníčku by postupně zmizely marmelády, zavařená zelenina, pesto, džusy, pyré, sirupy, ochucené jogurty, pečivo, zmrzliny a další. Opylovací činnost včelstva je proto vůbec nejdůležitějším včelím produktem.
Ke včelaření stačí zahrádka, nebo jen kousek malého pozemku v jehož blízkosti roste vhodná flóra. Pokud máte rádi přírodu a uvítáte pobyt v ní se společenstvím, které člověka nepřestává překvapovat, je pro vás včelaření dobrá volba!

Časové nároky na včelaření nejsou velké

Ve srovnáním s jinými podobnými koníčky, včelaření nezabere moc času.  Včely jsou takové malé domácí zvířátko, které je tím spokojenější, čím méně se o něj staráte. Na druhé straně počítejte s tím, že jednou za 14 dní je třeba za nimi zajít určitě. Samozřejmě, že zkušení včelaři tráví u včel spoustu času. Je to ale dané tím, že je to baví, že už jsou třeba v důchodu a včelaření je pro ně největší radostí a náplní dne. Pokud máte od Mirdy a Pirdy úl, staráte s hlavně o tu nejvíce příjemnou část roku spojenou se včelařením. Od problémů, léčení, krmení a spousty dalších starostí a práce jsme tu my po zbývající čas roku my.

Včelaření - koníček pro celou rodinu

Pokud uvažujete nad tím, že si pořídíte včely, určitě se poraďte s partnerem nebo s celou rodinou a také se sousedy pozemku, kam chcete úl umístit. Včelaření je totiž tak trochu životní styl. Někdo mu propadne, jinému nic neříká. Na prvním místě by bylo vhodné zjistit, jestli vy nebo někdo z vašich nejbližších nemá silnou alergii na včelí bodnutí. Také jestli vašim rodinným příslušníkům nebude vadit, že budete trávit několik víkendů v roce u úlu. Poptejte se, jestli se třeba děti budou těšit a pomáhat při stáčení medu. Vysvětlete jim, že díky včelám budou mít na zahradě víc jahod, jablek, meruněk a dalších dobrot a zkuste je do činnosti kolem úlu zapojit. Pokud ani soused nebude vyloženě proti, hurá do toho. Včelky jsou velmi shovívavé a dokáží se vyrovnat i se včelařovými začátečnickými chybami.

Mirda a Pirda jsou tu od toho, aby vám vaše první včelařské kroky maximálně usnadnili a zpříjemnili!