Rojení včel

Předcházejte rojení včel prevencí

Rojení včel je přirozený jev, kterým včely v přírodě rozmnožují včelstva. Stará matka se skupinou včel opustí svůj dosavadní domov a uvolní prostor nové mladé včelí matce se zbytkem osádky v úlu. Věrné dělnice si se starou matkou většinou vyhledají nějakou větev stromu nebo keře, kde se shluknou do bzučícího hroznu a pobývají tu několik hodin, někdy i několik dnů. Dokud včelaři neuměli včelstva z úlu uměle rozmnožovat pomocí oddělku, bylo rojení včel jedinou možností zachování živočišného druhu a jeho rozšíření. Dnes je rojení pro včelaře nepříjemné. Vlastně mu doslova uletí včely a odchyt roje s matkou se někdy podaří, někdy ne. Pro chovatele včel je proto důležité rojení předcházet prevencí a pravidelnou kontrolou. Není to nic složitého a zvládne to i každý včelař začátečník.

Kdy se včely rojí a proč

Včely se rojí během května a června (přesně se uvádí do 20. 6., kdy je konec období tzv. rozvoje a včely se začínají připravovat na zimu). Hlavní příčinou rojení je nouze o prostor v úlu. Včely mají v úlu různé úlohy. Náročné na prostor jsou stavba včelího díla, ukládaní zásob i kladení. Pokud mají včelky málo prostoru na svou práci, dělnice narazí matečník s novou královnou a přinutí starou včelí matku i s částí osádky opustit úl (vyrojit se).
Důvodem rojení může být i nedostatečné větrání a přílišné horko v úlu, hodně zavíčkovaného plodu oproti tomu otevřenému, stáří matky, nedostatek trubců, včelí plemeno, počasí a také pud sebezáchovy po tuhé zimě.

Jak předcházet rojení

  1. Správná volbou úlu. Ideální je nástavkový úl s dobrým přístupem pro včelaře a možností včely pohodlně kontrolovat. Nástavkový úl také poskytuje včelám dostatečný prostor.
  2. Včasné přidání nástavků na jaře. Matku tím omezíte v kladení do dolní části úlu, do medníku se nedostane.
  3. Vsunutí mateří mřížky pod medník. 
  4. Odstranění česnové vložky. Úl lépe větrá a nepřehřívá se.
  5. Odštipování matečníků, aby je včely nemohly narazit
  6. Zebrování (přidáni nových rámků s mezistěnou). Když vidíte, že jsou rámky zakladeny nebo že včely už nemají kam dávat zásoby, doplňte prázdné rámky s mezistěnou. 
  7. Volná stavba. Pokud chcete rozvoj včel v úlu zpomalit, můžete vložit do úlu rámky bez mezistěny. Včelám stavba zabere víc času a vy tento čas získáte pro sebe.
  8. Přistřižení křídel včelí matce, aby nemohla během rojení uletět.
  9. Výměna staré matky jednou za dva roky.
  10. Vytvoření odděleku. V úlu bude víc prostoru pro práci i včelstvo. 

Naši předkové bránily včelám v odletu, jak mohli. Třeba bouchali do hrnců a dalších hlučných nádob, aby si včely myslely, že hřmí a bude bouřka. Dokonce házeli na včely hlínu nebo je postříkali vodou… My provádíme preventivní práce popsané výše, zejména přidáváme nástavky, odštipujeme matečníky, zebrujeme, měníme královny a vytváříme oddělky.