ROK VČEL: 1. PODLETÍ

vřesoviště

Rok Mirdy, jeho kamarádky Pirdy a všech ostatních včel není totožný s klasickým „lidským“ kalendářním rokem, startujícím 1. ledna a končícím přípitkem na Silvestra.

Život včelstev, a tudíž i všechny práce včelaře se řídí fenologickým kalendářem, tj. kalendářem dat rozkvětu pro včely důležitých druhů rostlin, obdobím tvorby medovice a s tím souvisejících změn v přírodě. Právě fenologická období jsou pro včelaře vodítkem, jaké činnosti je v tom, kterém čase potřebné vykonat.  

Začátek „včelařského kalendáře“ nemá ani přesné datum, začíná v době obilných žní.

Dále se včelí rok dělí na vícero období, která vycházejí z vývojového cyklu včel.

Seznamte se postupně s celým rokem včely! Ten začíná podletím…

 

PODLETÍ  (OBDOBÍ REGENERACE) 

Podletí začíná okolo poloviny července. Záleží na místních podmínkách. Je to doba žní, doba bez hlavní snůšky s výjimkou pozdní medovicové snůšky, doba posledního vytáčením medu, doba postupné přípravy včelstev na podzim a zimu, přemísťování zásob a krmením. 

S ubývající snůškou začínají včely dělnice vyhánět trubce z úlu, u včel se objevuje slídilství a dělnice-strážkyně bojují s cizími lupičkami, které chtějí proniknout do jejich úlu. Pomalu také klesá množství plodu. 

Včelstva se postupně připravují na zimu přemísťováním zásob a vytvářením zimního sediska. 

Významnými kvetoucími rostlinami jsou pro včely v tomto období slunečnice, jetel, kukuřice, hořčice, břečťan, starček, rmen, heřmánek, kopretina, jitrocel, bodlák, lopuch, kustovnice, křídlatky, a hlavně vřes obecný.

Hlavním úkolem včelaře po posledním stáčení medu v polovině července je v tomto období pečlivá prohlídka včelstev. Kontroluje se stav zásob, zdraví a síla včelstva, výkonnost včelí královny. To vše pomůže při rozhodování včelaře, co dělat na začátku nového včelařského roku. Je třeba pohlídat dostatečný počet dělnic, dostatek zásob pro nadcházející chladné období a také kondici kladoucí matky. Včelař upravuje úlový prostor před zimou, vyřazuje staré plásty, čistí souše a uskladňuje je na příští rok jako rezervu. V úlu se začínají líhnout první generace zimních (dlouhověkých) včel.

 

Jak krmit včely

Po posledním červencovém medobraní začínají včelaři nejpozději začátkem srpna dokrmovat včely. Za odebraný med je nutné vrátit včelám odpovídající množství potravy. (Platí: Kolik kilogramů jsme vytočili, tolik kilo je nutné včelám postupně zase dodat). Vždy záleží na přírodě, ale vodítkem, kdy odstartovat dokrmování je doba, kdy se začínají líhnout dlouhověké včely a v přírodě už není dostatečná nabídka nektaru a pylu. 
 

Postup:
- připravíme si 3 kg cukru krystal, vodu a plastové rámkové krmítko se síťkou o obsahu 5 litrů.
- rozmícháme cukerný roztok z cukru a teplé vody v poměru 1 : 1 a nalijeme jej do plastového krmítka.
- krmítko s cukerným roztokem uzavřeme a vložíme vedle rámků k boční stěně nástavku.
- 5 l krmení vydrží včelám zhruba 1 týden až 10 dnů. Celý postup je proto nutné opakovat po dobu zhruba jednoho měsíce.


Podrobné instrukce, jak včelky krmit najdete v našem videu ZDE