ROK VČEL: 3. PŘEDJAŘÍ A JARO

Mnozí považují předjaří a následující jaro za nejkrásnější období celého roku. Dny se prodlužují, příroda se probouzí, vzduchem poletují první libé vůně, sluníčko začíná příjemně hřát. Také včelky se radují, že přečkaly dlouhou zimu a těší se na svou novou generaci a na to, jak vyrazí za svou „prací“.  S příchodem jara mají plné ruce práce konečně i včelaři. 
Vůdčí včelařské rostliny předjaří jsou olše lepkavá a líska obecná, dalšími důležitými rostlinami jsou květy sněženky, bledule, sasanky, podbělu, vrby a topolu.
Vůdčí rostlinou jara jsou květy třešně ptačí, dále pak řepka olejka, pampeliška, angrešt, rybíz, jabloň a všechny další kvetoucí stromy a rostliny tohoto období.


Předjaří a jaro (Období růstu) můžeme rozdělit na:

1/ Předjaří - Období omezeného růstu v zimním chumáči

Doba, kdy začínají rašit pupeny je ideální na první jarní návštěvu úlu a kontrolu podložky. Prohlédněte úl, jestli je v pořádku, není prasklý nebo jinak poškozený, zkontrolujte napajedlo a česno, jestli není ucpané. Poklepejte na stěnu úlu. Když uslyšíte zabzučení, je vše v pořádku. Zbytečně ale včely nerušte. Zkontrolujte také všechny své včelařské pomůcky.

2/ Předjaří - Období růstu mimo zimní chumáč
Slunečné počasí s teplotami nad 10 stupňů signalizují včelám, že mohou konečně po mnoha měsících opustit úl. Na česnu uvidíte jejich první jarní prolety, při kterých včely provádějí, tzv. vyprášení (vyprazdňují výkalový vak, do kterého přes zimu hromadily svůj odpad). Včely nejsou žádné špindíry a do úlu si nekálejí! Energické hemžení včel před česnem potvrzuje sílu a zdraví včelstva. Včely také nosí do úlu vodu a pyl a nektar z prvních kvetoucích rostlin, čistí úl a vynáší ven uhynulé včely. Včelky jsou ale zatím stále bez výrazného stavebního pudu, většinu včelstva tvoří dlouhověké včely.  Teprve s přibývajícím teplem a s prvním čerstvým pylem se plodová plocha začne rychle rozšiřovat a zimní generaci včel nahradí mladušky a krátkověké včely. 
Po proletech proveďte jarní hloubkovou kontrolu. Prověřte množství zásob po zimě a přítomnost zdravé včelí matky, zásoby případně doplňte. Vyčistěte dno úlu po zimním období.

3/ Včelařské jaro - Období růstu se stavebním pudem 
S ještě větším oteplením a s čerstvým pylem z květů ovocných stromů se plodová plocha rychle rozšiřuje, matka pilně klade vajíčka a aktivita včel je čím dál tím silnější. Generace dlouhověkých včel hyne, líhnou se krátkověké. Včelstvo roste a sílí. Nejdříve se líhnou dělnice, koncem dubna i první trubci. To je znamení, že se čely chystají na množení. 
Úkolem včelaře v jarním období je maximální podpora rozvoje včelstva a s tím související zvětšování prostoru v úlu, stále také kontrola stavu zásob. Pokud zásoby klesnou pod 5 kg, je třeba včelám dodat medocukrové těsto.  
Jaro je ideálním obdobím pro rozšiřování včelstev. Přidáváme nástavky se soušemi a doplňujeme mezistěny. Můžeme také spojovat slabá včelstva se silnějšími. Připravíme si vše, co budeme během léta potřebovat na vytáčení a stáčení medu, tvorbu oddělků, plásty do medníku apod.

Jediné, co včelař neovlivní, je v tomto období často nevyzpytatelné počasí. I když dělá každý rok stejné práce ve stejnou dobu, stejně je každá sezóna jiná.