ROK VČELY: 4. ČASNÉ LÉTO

Včelařská sezóna v druhé polovině dubna a v květnu jede na plné obrátky. Včelky i majitelé úlů mají plná křídla, nožky i ruce práce.
Časné léto je obdobím reprodukce včel, ale také obdobím výroby včelích produktů. Především provádíme opatření proti rojení včel, vytváříme oddělky, měníme matky a nastává období hlavní snůšky, po kterém následuje medobraní.
Vůdčí včelařskou rostlinou je trnovník akát. Dalšími pro včely důležitými rostlinami jsou mák, jetel, pampeliška, tulipány, jahodník, ostružiník, rododendron, maliník, šeřík, javor, kaštan a spousta dalších.
 

Časné léto (Období reprodukce)
Název květen jasně napoví, co se v průběhu tohoto měsíce v přírodě odehrává. Rostliny hýří barevnými květy, a to je pro pracovité, nektaru a pylu lačné včely ráj. Koncem května, kdy odkvétá řepka a vystřídají ji voňavé bílé hrozny motýlkovitých květů akátu, které včelám činí radost až do konce června, pomalu končí časné léto. Med s velkým podílem nektaru z trnovníku je mimořádně lahodný a voňavý. Díky příhodným podmínkám se také na jehličnanech, dubech a bucích začíná objevovat medovince od mšic a puklic.
Včely zažívají vrchol své reprodukce, královna klade denně okolo 1500 vajíček. 

 

Práce včelaře během včelařského časného léta
- zabezpečte včelám potřebné množství čisté vody (Včely ji potřebují při zpracovávání pylu a nektaru a také k vytváření optimálních klimatických podmínek uvnitř úlu.)
- zabezpečte včelám dostatek prostoru pro jejich rozšíření, proveďte zebrování. Více o zebrování ZDE: https://www.mirdapirda.cz/blog/cinnosti-vcelare-zebrovani .
 

Přidáváme nástavky, medníky, do kterých včely ukládají své zásoby medu. Do nástavků vkládejte nové stavební rámky a vyřazujte staré přebytečné pylové plásty, aby se měly včely kde líhnout a pracovat.

- Včelstvo rychle přibývá, a právě poskytnutím dostatku prostoru v úlu zabráníme rojovým náladám včel. Více o rojení včel ZDE: https://www.mirdapirda.cz/blog/rojeni-vcel


- pro dobrou ventilaci úlu je vhodné rozšířit česno


- cca 14 dnů před hlavní snůškou vložte mezi medník se zásobami medu a plodiště mateří mřížku. (Matka pak klade v dolní části úlu, v medníku se hromadí zásoby medu.) 


- nejpříjemnější prací je první vytáčení a stáčení medu, ale ani tato práce není zadarmo. Včely si samozřejmě své zásoby při medobraní chrání, a tak je na místě pří odebírání rámků s medem použít všechny ochranné pomůcky. Vytáčení, stáčení a a plnění sklenic medem už je pak za odměnu. Více o medobraní ZDE:  https://www.mirdapirda.cz/blog/medobrani-i a ZDE: https://www.mirdapirda.cz/blog/medobrani-ii