Škůdci včel

vosa, škůdce včel

Roztoči, zavíječi, houby a další nebezpeční škůdci včely medonosné napadají plody včel, dospělé včely i jejich výrobky, roznášejí nakažlivá onemocnění a jejich původce. Proto je na místě s nimi co nejrychleji pořádně zatočit. Je také dobré seznámit se i s živočichy, kteří včelímu společenstvu škodí spíš příležitostně. Mnoho z nich patří mezi chráněné živočišné duhy, a proto je na místě zabránit jejich záškodnictví nějakým chytrým nenásilným způsobem a včasnou prevencí. Vezmeme to hezky podle abecedy…

Hlodavci
Myši, myšice a rejsci vyloženě včely obtěžují. Okusují plásty, poškozují úly i zateplení, požírají zásoby a hmyzožraví rejsci požírají i včely. Do úlů se nakvartýrují většinou v zimě, ruší zimní včely a znečišťují úl svými výkaly a močí. Tento pach včely nesnáší. Myši hubíme všemi vhodnými prostředky, rejsci jsou chránění, proto je chytáme do pastí a vypouštíme daleko od včelnice. Základ je opatřit česno mřížkou a před zimou je zúžit.

Medvědi 
Možná někdy v daleké budoucnosti přijdou doby, kdy i u nás bude víc medvědů a vy jakožto vášniví včelaři se budete muset bránit jejich řádění na včelnici. Pak vězte, že jediné, co pomůže, jsou elektrické ohradníky.

Mravenci
Mravencům se ve včelím úlu líbí. Je tam dost potravy, kterou mohou ujídat, navíc si v obydlí včel užijí teplo. Také milují úlové izolace z polystyrenu, ve kterém se velice rychle zabydlí a mohou zkreslovat spad kleštíka včelího na podložku, protože si ho odnášejí jako potravu. Mechanickými prostředky likvidujeme jen ta hnízda mravenců, která se nacházejí v přímé blízkosti úlů. Pod nohy úlů můžeme umístit nádoby s olejem, lze použít i vařící vodu nebo lepivé pásky s pletivem.

Mývalové
Mýval je hezké, šikovné a mlsné zvířátko. Umí si sám úl rozebrat - v noci si sundá víko a mlsá a mlsá. Proti jeho řádění pomáhá úly vyvýšit a samozřejmě zatížit víko.

Pavouci
Hmyzožraví pavouci loví včely spíš výjimečně. Škody na včelách mohou způsobit jen, když se přemnoží. Na včelnicích a z úlů pavučiny a pavouky smeťte, ale jinak je nelikvidujte. 

Ptáci
Včelám může přímo škodit třeba včelojed nebo vlha, ale většina ptáků loví včely jenom výjimečně. Datlové, strakapoudi a žluny mohou poškozovat dřevěné stěny úlů a sýkorky zase mohou rušit klid včel v zimě, ale za vyložené škůdce včel je nepovažujeme. 

Sršni a vosy
Vosy a sršni včely loví a loupí hlavně v mladých a slabých včelstvech. To je důvod, proč od začátku jara hnízda vos i sršňů likvidujeme. Nejčastěji používáme insekticidy. U sršňů doporučujeme odbornou pomoc. Na menší počet „útočníků“ můžeme použít návnady umístěné v čiré láhvi, které nesmí obsahovat med, pivo a cukerný sirupu. Jinak by nalákaly i včely. Ideální je oslazený ocet nebo jablečný mošt.