Typy včelího medu podle původu

Typy včelího medu podle původu

Med můžeme podle jeho původu rozdělit do tří skupin na:

  • med květový (nektarový)
  • med medovicový (lesní)
  • med smíšený (obsahuje med květový i medovicový)

Čím se tyto medy liší a jak vznikají?

Květový med

Pochází ze sladkého nektaru květů rostlin. Rostliny vlastně nektar produkují jako lákadlo pro opylující hmyz. Včely na květ láká barva, tvar a vůně. Při sběru nektaru přenášejí pyl z prašníku jedné rostliny na bliznu druhé rostliny a tím zajišťují opylení a reprodukci rostlin.  Barva květového medu je světlá, v různých odstínech žluté a hnědé barvy. Obsahuje různá pylová zrnka, která med obohacují o léčivé a povzbuzující látky. Nektarový med je velmi ceněný v léčitelství pro obsah rostlinných hormonů, aromatických látek, éterických olejů a dalších blahodárných složek. Obsahuje větší množství jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy. To je důvod, proč snadno krystalizuje a díky tomu je snadno stravitelný. Jelikož všechny květy kvetou jenom po určitou krátkou dobu, je květový med velice čistý a zdravý.

Pokud v medu výrazně dominují pyly konkrétní rostliny, pojmenovávají se podle tohoto druhu. Dominuje mu typická chuť, vůně a barva. Mezi nejznámější patří med akátový (průhledný, jemně nažloutlý, často jako biomed vzhledem k tomu, že akáty se chemicky neošetřují), med lipový (žlutá barva, výrazná lipová chuť a vůně, léčivé účinky), med řepkový (bělavý, velmi rychle krystalizuje, proto se často zpracovává na pastový med), med jetelový (jasně žlutý, velmi chutný, bohatý na minerály a vitamíny).

Medovicový med 

Je známý také jako lesní med a vzniká z medovice. Tu nejčastěji produkují mšice a červci, kteří se živí šťávami a mízou listnatých i jehličnatých stromů (nejčastěji smrky a jedle). Mšice z těchto šťáv využijí potřebné složky a zbytek vyloučí ve formě medovice, kterou včely sbírají a zpracují na med. Medovicový med se vyznačuje výraznější chutí, je hustší a vydrží delší dobu v tekutém stavu. Jeho barva je mnohem tmavší než u květového medu, v různých odstínech hnědé barvy. Toto zbarvení je dáno rostlinnými barvivy, obsaženými v míze dřevin. Lesní med obsahuje fruktózu, dextriny, flavonoidy. Lidskému tělu prospívá hlavně díky velkému obsahu minerálních látek (draslíku, fosforu, hořčíku), stopových prvků a baktericidně působících látek. Včely tyto minerály nejsou schopny strávit, proto není lesní med vhodný k ukládání pro přezimování. To je také důvod, proč je nutné včelám zásoby vytvořené z medovicového medu před zimou odebrat, aby neonemocněly průjmem.

Smíšený med

Kromě výše uvedených dvou základních skupin medu existuje celá řada různě smíšených medů, které obsahují květový i medovicový med. Mezi milovníky zdravé sladké pochoutky jsou hodně oblíbené, protože mají výhody obou základních druhů, a hlavně se dá snadno ovlivnit jejich chuť, vůně i barva podle podílu jednotlivých medů, které se smíchají.