Včelí produkty - med a vosk

včelí med

Včelí produkty

Včelí produkty jsou žádaným zbožím tisíce let. Prvním potvrzením o využívání medu lidmi jsou jeskynní malby. Známá malba z Pavoučí jeskyně ve Španělsku stará 8000 let ukazuje člověka, jak někde ve výšce vybírá do košíku med z úlu a kolem létají obrovské včely. Je také doloženo, že už 4000 let před naším letopočtem, ve starém Egyptě chovali včelaři pro faraony včely v hliněných rourách. Med a vosk z nich získávali vykouřením včel. Včelí produkty byli v té době velmi ceněné a vzácné, používala je panovnická rodina jako potravinu, při přípravě léků a kosmetických výrobků nebo při kultovních obřadech. Později se chov včel rozšířil i do nižších vrstev obyvatelstva a postupně se včelařením začali zabývat lidé po celém světě. Dnes popularita včelích produktů opět roste, stále více lidí se obrací k přírodě a látkám, které poskytuje. Včelí produkty pomáhají utužovat pevné zdraví, využívají se v potravinářství, medicíně, v kosmetickém průmyslu, jako výživové doplňky nebo k výrobě přírodních svíček.

Od včel získáváme: med, vosk, propolis, pyl, mateří kašičku a včelí jed. Někteří lidé věří, že také ovčelenou vodu. Pravými produkty včel jsou ale jenom vosk a včelí jed, ostatní výrobky sice včely produkují, ale jejich původ je v rostlinách.

Mezi nejznámější včelí produkty patří med a vosk. Pokud máte včelí úl od Mirdy a Pirdy, můžete se těšit na svůj první med již v druhé polovině května.


Med

Med je hlavním včelím produktem. A jak ho včely vyrábějí? Sbírají v okolí sladkou šťávu z květů (tak vznikne květový med) nebo z medovice, kterou vytváří mšice na stromech (tak vzniká lesní med), šťávu nosí do úlu, a tam ji odpařováním zahušťují. Pro včelstvo je med zásobou energeticky bohaté potravy. Během roku zdravé včelstvo vyrobí a z větší části i spotřebuje stovky kg medu. Většina spotřeby probíhá v sezoně, na přečkání zimy včelstvu stačí přibližně 1 kg na měsíc. Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má také vhodné chemické vlastnosti pro pečení a výrobu kosmetických výrobků.

Vosk

Vosk je žlutavý stavebním materiálem včelích plástů a metabolický produkt včel. Voskový sekret vzniká ve speciálních orgánech v zadečku mladých včel dělnic starých 12 – 18 dní. Po jeho vyloučení velmi rychle tuhne jako malá vosková šupina, včely šupiny zpracovávají s dalším sekretem kusadly a začínají z něho stavět plástve. Ještě v 19. století byl včelí vosk nenahraditelný. Vyráběli se z něj svíčky, voskovali se jím předměty, sloužil jako těsnění, dělaly se z něj formy na odlévání bot nebo kovových výrobků atd.  Dnes si můžeme posvítit žárovkou a nahradit vosk syntetickými materiály, vosk má ale stále uplatnění ve výrobě přírodní kosmetiky, v perníkářství, potravinářství a při výrobě svíček. Ty s designem šestibokých včelích pláství často zdobí vánoční svícny.