Včelí produkty - propolis, mateří kašička a další

Včelí produkty 

Včelí produkty jsou žádaným zbožím tisíce let, byly od nepaměti vždy velmi ceněné a vzácné, používali je ti nejbohatší lidé jako potravinu, při přípravě léků a kosmetických výrobků nebo při kultovních obřadech. Později se chov včel rozšířil i do nižších vrstev obyvatelstva a postupně se včelařením začali zabývat lidé po celém světě. Dnes popularita včelích produktů opět roste, stále více lidí se obrací k přírodě a látkám, které poskytuje. Kromě nejznámějších včelích produktů, medu a vosku, získáváme od včel i další cenné produkty: propolis, pyl, mateří kašičku a včelí jed. Někteří lidé věří, že také ovčelenou vodu. 

Propolis

Je to pryskyřičná látka s desinfekčními účinky. Má různé barevné odstíny od zelenožluté až k tmavě hnědou podle stáří a původu. Vyznačuje se příjemně aromatickou vůní. Surovinu k tvorbě propolisu sbírají včely na rostlinách produkujících pryskyřičné látky (třeba pupeny). Při zpracování mísí nasbíranou hmotu s výměšky hlavových žláz. Všechny vnitřní stěny úlu jsou potaženy souvislou tenkou vrstvou propolisu a působí antibakteriálně. Pro své antibakteriální a fungicidní účinky využívají lidé propolis ve formě tinktury nebo masti k léčení mnoha neduhů, především v kožním lékařství.

Pyl

Včelí pyl je unikátní přírodní produkt, který je nepostradatelným zdrojem výživy pro včelky v celém úlu. Ty z něj vyrábějí své další produkty: med a mateří kašičku. Včely přinášejí z květů do úlu nejen nektar, ale také pyl přichycený na zadních nožkách. Pyl, ve formě tzv. rousků vkládají do připravené buňky. Další včely rousky v buňce promísí se slinami a upěchují. Tuto směs konzumují jako potravinový doplněk bohatý na bílkoviny. Pyl mohou užívat i lidé. Obsahuje bílkoviny, vitamíny C, B, A, D, E a K, řadu minerálů a enzymů. Slouží hlavně k podpoře imunitního systému.

Mateří kašička

Mateří kašička je koncentrát, který obsahuje bílkoviny, vitamíny, minerální látky, tuky, cukry a mnoho dalších složek. Připomíná želatinovou kašičku, je bílá až okrová a má hořkokyselou chuť. Produkují ji mladé včely dělnice „mladušky“ hltanovými žlázami. Základem mateří kašičky je pyl, který včely konzumují a jehož zrnka praskají ve včelím žaludku. Včely krmí kašičkou 3 – 4denní larvy včel v matečníku a po celý život matku. Mateří kašička se používá hlavně v kosmetice, jako doplněk výživy a do léků

Včelí jed

Včelí jed je bezbarvá kapalina, má charakteristickou vůni a kyselou chuť. Obsahuje hispamin, dopamin, noradrenalin, melitin, apamin, peptidy, enzymy a další. Ty působí na nervovou soustavu, snižují krevní tlak, rozkládají krvinky u citlivých jedinců můžou způsobit horečky i anafylaktický šok. Na druhé straně se používá v lékařství například k léčbě těžkých forem revmatismu. Včelí jed je sekretem jedové žlázy včel dělnic. Hromadí se v jedovém váčku, odtud do žihadla a dál do místa bodnutí. 

Ovčelená voda

Je otázka, jestli se nejedná spíš o placebo efekt, ale existuje teorie, podle které můžeme za ovčelenou vodu považovat každou vodu, která byla alespoň 2 a více hodin u včelího úlu. Takové vodě je připisována řada skvělých vlastností, které dokážou příznivě ovlivnit zdraví člověka. Je to možné, ale taky to vůbec nemusí být pravda.