Základní vybavení a pomůcky včelaře

ZÁKLADNÍ VYBAVENÍ A POMŮCKY VČELAŘE

Pokud nemáte se včelařením žádné zkušenosti a chcete zatím jen vyzkoušet, jestli vás chov včel bude bavit nebo ne, nemá cenu vynaložit velké výdaje za pořízení vlastního úlu, včelstva a dalšího vybavení, které si můžete půjčit. Několik základních pomůcek si ale do začátku pořídit budete muset. Cena za tyto věci se dá ponížit nákupem staršího vybavení z druhé ruky, v tom případě ale myslete na to, že použité věci mohou obsahovat pozůstatky různých nemocí a před jejich použitím je nutné je pečlivě vydezinfikovat. Mirda a Pirda proto doporučují koupit si nové pomůcky, které vám ulehčení práce okolo úlu a zabezpečí ochranu proti včelímu bodnutí.

Co je potřeba ke včelaření

Nejnákladnější část vybavení - včelí úl, včelstvo, rámky, mezistěny a medomet, hrnec a filtrační síta na stáčení medu, vám naštěstí zapůjčí Mirda a Pirda. Ochranné a drobné pracovních pomůcek si pořídíte sami.

Včelí úl

Včelí úl je místem, kde včely produkují med a královna pečuje o svoje potomstvo, aby její včelí společenství nevymřelo. V dnešní době jsou nejoblíbenější nástavkové úly. Nástavkové včelí úly zaručují snadný přístup k rámkům uvnitř a ulehčují včelaři práci. Mají několik částí, mezi které patří dno, až 4 nástavky a plechové víko. Součástí nástavku je také otvor pro včely (očko) a kruhový česnový uzávěr. Vyrábějí se ze dřeva nebo z polystyrenu.

Rámky

Rámky jsou nejdůležitější součástí moderního úlu. Je to konstrukční prvek v úlu, který drží plástev nebo hnízdo v krabici úlu.  Do každého nástavku se vejde 11 rámků. Můžete je snadno vyjmout z nástavku, abyste včely a jejich práci zkontrolovali, případně učinili potřebné práce.
 

Mezistěny

Mezistěny jsou vyrobeny ze včelího vosku a vkládají se do vydrátkovaných rámků. Každý rok by se měla vyměnit 1/3 včelího díla, aby se minimálně jednou za 3 roky obnovil celý úl.


Včelstvo, oddělky

Hotová včelstva nebo rozjeté oddělky s matkami se dají zakoupit přes internet. Oddělek stojí okolo 2.000 Kč, včelstvo dvojnásobek. Nebo vám může známý včelař udělat oddělek a vaše včelky si zkusí vychovat novou královnu. Je to o něco levnější, ale může se stát, že se jim to nepovede.


Medomet 

Medomet je mechanické zařízení pro vytáčení medu, který získáváte ze včelích plástů pomocí odstředivé síly, kterou vyvine právě medomet. Nový medomet stojí deset až šedesát tisíc! Záleží na jeho kvalitě a na tom, zda je ruční nebo elektrický. Dobrá zpráva je, že stát na nové medomety poskytuje dotace. Dá se také sehnat i levnější starý medomet. Pro začátečníky, kteří ještě nejsou rozhodnutí, jestli se včelami budou zabývat i další roky, je určitě výhodnější, medomet si půjčit od jiného včelaře. Mirda a Pirda všem, kteří mají pronajatý úl, medomet také rád zapůjčí.


Ochranné pomůcky

Kukla nebo klobouk se síťkou, vzdušná kombinéza a dobře padnoucí včelařské rukavice jsou nezbytnou výbavou každého začínajícího včelaře. Volte správnou velikost oděvu i rukavic, aby vám v nich bylo co nejpohodlněji a byli jste 100 % chráněni. Síťka by se vám neměla lepit na obličej, oděv by měl být vzdušný, abyste se v teplých měsících nepařili.
Mirda a Pirda doporučují navštívit stránky: https://www.vceliobchod.cz/  a pořídit si zde začátečníky ověřené pomůcky. Zejména doporučujeme profi kombinézu kosmonaut s kuklou https://www.vceliobchod.cz/profi-kombineza-vcelarska-s-kuklou-vel-s-xxl
 

Pracovní pomůcky 

  • Rozpěrák – používá se k oddělování jednotlivých komponentů úlu

  • Zvedací kleště na rámky – používá se k snadnému vyjmutí rámků z nástavkového úlu a manipulaci s nimi

  • Včelařský smetáček s jemnými štětinami – používá se na šetrné ometání včel z rámků

  • Dýmák - zabraňuje včelám, aby pobodaly včelaře, který pracuje s úlem. Rozdoutnané palivo kuřáku rozfoukané v okolí úlu zajistí, že si včely naberou zásoby a na chvíli úl opustí, aby se do něj později opět vrátily. Pokud jste ochranným oblekem dobře chráněni, dýmák si začátečníci nemusí pořizovat.

  • Sklenice na stočený med – na běžné skladování postačí zavařovací sklenice Omnia. Hezká sklenice na med ale určitě není od věci, zvlášť pokud chcete vlastnoručně stočený med věnovat jako dárek.